Losartan Ranbaxy

Här läser du om Losartan Ranbaxy, och du får veta mer dom ditt läkemedel och om biverkningar du kan få.

Losartan är ett läkemedel som du får i första hand mot högt blodtryck. Men också mot några andra sjukdomar som t.ex. kronisk hjärtsvikt. Läs mer om de olika sjukdomarna här.

Din medicin innehåller ett verksamt ämne som heter just losartan. Det finns andra mediciner som också innehåller losartan. Alla dessa mediciner kallas angiotensin II-antagonister, eller Angiotensinreceptorblockerare, ARB.

ARB är en sorts läkemedel som påverkar din kropp så att dina blodkärl vidgas, och då sänks ditt blodtryck. Du kan läsa mer här om hur Losartan Ranbaxy fungerar.

Det finns också andra sorters blodtryckssänkande läkemedel som t.ex. ACE-hämmare, betablockerare och kalciumflödeshämmare.

Användning

När du ska ta din medicin så ska du följa de anvisningar som din läkare gett dig. Den dos du ska ta är anpassad efter dig och den sjukdom du medicinerar mot.

Du kan ta dina tabletter tillsammans med ett glas vatten. Däremot spelar det ingen roll om du tar det med mat eller inte.

Det är bra om du kan ta din medicin vid samma tid varje dag om det går.

Innan du använder din medicin är det bra om du kollar så att du inte faller inom en kategori när losartan inte ska tas. När du ska låta bli din medicin kan du läsa om här.

Losartan Ranbaxy biverkningar

Du kan få biverkningar av din medicin, precis som för många andra mediciner. För losartan är biverkningarna ofta mindre allvarliga.

De 6 vanligaste biverkningarna du kan få av Losartan Ranbaxy är:

  1. Yrsel
  2. Lågt blodtryck
  3. Kraftlöshet
  4. Trötthet
  5. Lågt blodsocker
  6. Överskott av kalium i blodet

Du kan få andra biverkningar också. T.ex. huvudvärk, sömnighet, bröstsmärta, hjärtklappning, förstoppning, buksmärta, illamående och diarré. Här läser du mer om biverkningar av din medicin.

Losartan Ranbaxy fakta

Losartan Ranbaxy är ett receptbelagt läkemedel.

Den finns i två olika doser eller styrkor: 50 mg och 100 mg. Det anger hur mycket av ämnet losartan som finns i varje tablett.

Losartan Ranbaxy är ett generiskt läkemedel (se mer om det nedan under Losartan-läkemedel).

Ditt läkemedel tillhandahålls av företaget Ranbaxy (UK) Ltd.

Ranbaxy (UK) är ett dotterbolag till Ranbaxy Laboratories Limited. Ett internationellt företag som grundades 1961 med huvudkontor i Gurgaon, Haryana, Indien.

Ranbaxy ingår i Daiichi Sankyo gruppen. Daiichi Sankyo är ett globalt läkemedelsbolag med huvudkontor i Tokyo, Japan. Det ligger på plats 22 i världen när det gäller försäljning.

Losartan-läkemedel

Losartan Ranbaxy är ett av alla de läkemedels som innehåller losartan. Det finns fler. Du kan hitta en lista över alla losartan-läkemedel här.

Först ut med att introducera losartan på marknaden var det amerikanska företaget Merck & Co. år 1995. Då gjorde man det under varumärkesnamnet Cozaar.

2010 gick deras patent ut och det blev möjligt för andra företag att tillverka och sälja losartan. Då får de företagen använda det kemiska namnet i läkemedelsnamnet. Det är det som kallas generiska läkemedel.

Ett generiskt läkemedel är jämförbart med det ursprungliga läkemedlet. Det har samma kvalitet, användning och funktion.